Energiedeskundige

deskundig Folder met energiewaardes
GECERTIFICEERDE PROFESSIONAL​S

over ENERGIEDESKUNDIGE

Een energiedeskundige in Vlaanderen is een gecertificeerde professional die gespecialiseerd is in het verstrekken van energieprestatie certificaten (EPC’s) voor woningen en gebouwen. De EPC-waarde is de energiescore van een bestaande woning. De score op je EPC -EnergiePrestatieCertificaat – geeft aan hoeveel het energieverbruik van je woning bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC-score is, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen. Een lagere EPC-waarde betekent dus dat je woning energiezuiniger is.

wat kan je van ons verwachten?

Afspraak binnen 24 uur vastgelegd​.

Afleveren EPC attest binnen 5 werkdagen na opmetingen.

Transparante communicatie.

24/7 telefonisch bereikbaar.

7/7 mogelijk om afspraken in te plannen voor opmaak van attesten.

Geen onverwachte bijkomende kosten.

Een EPC is verplicht voor wooneenheden die autonoom kunnen functioneren (residentiële gebouwen). Hieronder vallen onder meer: woningen, studio’s, studentenflats, appartementen, vakantiewoningen, service flats en sociale woningen. Ook studentenkamers moeten bij verhuur over een EPC beschikken. Wanneer de badkamer en keuken worden gedeeld dan kan er voor de gehele woning een EPC worden opgemaakt. Is de kamer voorzien van een eigen badkamer, keuken en toilet dan wordt deze ruimte gezien als aparte wooneenheid en moet het EPC specifiek voor deze kamer worden opgemaakt. 

Sinds 1 juli 2017 een EPC ook verplicht bij verkoop of verhuur van woningen zonder verwarming

Sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later

Sinds 1 april 2022 moet er ook een EPC zijn bij erfpacht en opstalrecht. 

Een EPC bij verkoop is ook nodig als er geen publiciteit wordt gemaakt.

hoe gaan we te werk

1

De energiedeskundige kijkt documenten na

 Het klaarleggen van de bewijsstukken is soms van groot belang. Vooral van de dingen die visueel niet kunnen worden vastgesteld (isolatie, bouwjaar,…) zijn de bewijsstukken van belang

Hoe meer info u ons kan bezorgen, hoe correcter wij de berekeningen kunnen uitvoeren, hoe gunstiger het EPC.

Indien de documenten niet aanwezig zijn, komen er geen extra kosten bij en kan het EPC ook opgemaakt worden.

2

De energiedeskundige meet en inspecteerd uw woning

De energiedeskundige zal de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie. 

Indien een appartement verwarmd wordt met een gemeenschappelijke verwarmingsketel, dient men tijdens de inspectie toegang te geven tot het stooklokaal.

3

epc waarde bepalen

Op kantoor worden alle parameters ingevoerd met behulp van de certificatiesoftware die door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking wordt gesteld aan de erkende energiedeskundige type A. Met deze software wordt de EPC waarde berekend. Daarbij komen nog gedetailleerde aanbevelingen en mogelijke verbeteringen.

4

epc attest afleveren

Door het gebruik van een vaste inspectiemethode en specifieke software bekomen we correcte resultaten. U krijgt meteen de PDF  met het proefcertificaat doorgemaild.

RENOVATIEPLICHT VOOR RESIDENTIËLE GEBOUWEN VANAF 1 JANUARI 2023

Naar schatting 40 % van de woningen in Vlaanderen haalt op vandaag geen EPC-label D. Vlaanderen wil komaf maken met dergelijke energieverslindende woningen, en voert vanaf 1 januari 2023 een renovatieverplichting in. De verplichting geldt in eerste instantie voor nieuwe eigenaars van energieverslindende woongelegenheden. Op termijn zal de maatregel worden uitgebreid naar alle eigenaars. Het uiteindelijke einddoel is dat elke woning tegen 2050 een label A behaalt. 

Voor wie geldt de renovatieplicht? De renovatieplicht geldt vanaf 1 januari 2023 voor nieuwe eigenaars van energieverslindende gebouwen gelegen in Vlaanderen en dienstig voor bewoning, dus voor woningen en appartementen. Onder energieverslindende woningen verstaan we woningen die eenEPC-label E of F hebben De renovatieverplichting geldt bij notariële overdrachten in volle eigendom, het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht. Op andere vormen van overdracht – zoals een erfenis – is de renovatieverplichting niet van toepassing. Meer informatie hierover kan worden gevonden op de website van de Vlaamse Overheid.

Wilt u meer info over de renovatie verplichting of wenst u een vrijblijvende afspraak voor advies?

OFFERTE

Vraag hier vrijblijvend uw offerte voor het opmaken van uw epc attest

Kies één of meerdere diensten

ontdek onze blog

No posts found
JOUW VRAAG, ONS ANTWOORD

VEEL GESTELDE
VRAGEN OVER
EPC

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER EPC

Is een EPC verplicht?

Indien u uw woning verkoopt of verhuurd is het kunnen voorleggen van een erkend EPC verplicht bij wet. Zelfs zodanig dat de EPC-score vermeld moet zijn in uw zoekertjes.

Hoelang is een EPC geldig?

Het certificaat is 10 jaar geldig, ook als de woning opnieuw wordt verkocht blijft het geldig. Het EPC staat niet op naam maar op adres en hoort dus bij de woning.

Moet ik het EPC overhandigen aan de huurder of koper?

Bij verkoop van de woning wordt het EPC doorgegeven aan de nieuwe eigenaar. Bij verhuur krijgt de huurder een kopie van het certificaat.